BAP HARCAMA VE UYGULAMA İLKELERİ (04.12.2018)

BAP HARCAMA VE UYGULAMA İLKELERİ (04.12.2018)

BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ HARCAMA VE UYGULAMA İLKELERİ *

 

  • Proje başvurusu yapılırken, teklifler KDV hariç olarak alınmalı, proje bütçesine ise toplama KDV dâhil edilmelidir.
  • Proje süresi sözleşmede belirtilen bitiş tarihinde sona erer. Süresi biten projelerin bütçesi kapanır. Proje 3 ay süreyle sonuç raporunun hazırlanabilmesi için açık kalır ve yürütücünün hazırlamış olduğu sonuç raporu doğrultusunda Komisyon kararı ile kapatılır. Ancak bu süre içinde harcama yapılamaz. 3 ay içinde sonuç raporu verilmeyen projeler komisyon kararı ile kapatılabilir; bu şekilde kapatılan projenin yürütücüsüne 2 yıl süreyle yeni bir proje verilmez ve proje kapsamında alınan demirbaşlar geri alınır. Proje önerisi BAP Komisyonu tarafından kabul edildikten ve proje destekleme sözleşmesi imzalandıktan sonra harcama yapılabilecektir. Aksi takdirde yapılan hiçbir harcama (uçak bileti, katılım ücreti dâhil) proje bütçesinden karşılanmayacaktır. Mal ve hizmet alımlarında satın alma işlemlerinin tamamlanabilmesi için, satın alma talebinin proje bitiş tarihinden en az 30 gün önce BAP Birimine, hazırlanan teknik şartname ve ihtiyaç belgesi formu ile gönderilmesi gerekmektedir.
  • Desteklenen (AAP, BTDP, BYDP ve LTP hariç) tüm projeler, 6 aylık dönemler halinde gelişme raporu sunmak zorundadır. Gelişme raporu eksik ya da raporu komisyon tarafından onaylanmayan projelere mali destek verilmez. Süresinde gelişme raporunu teslim etmeyen projeler komisyon kararıyla iptal edilebilir, bu şekilde iptal edilen projelerin yürütücüleri 2 yıl süreyle proje başvurusunda bulunamazlar. 
  • Masaüstü ve dizüstü bilgisayar ile tablet alımına destek verilmeyecektir. Ar-Ge amaçlı olmayan cihaz/malzeme/hizmet alımı desteklenmeyecektir. Ar-Ge amacı taşımayan, bilgisayar/yazıcı/kırtasiye alımının yapıldığı projeler kabul edilmeyecektir.
  • Proje kapsamında alınan makine-teçhizat yürütücüye zimmetlenir. Alınan makine-teçhizatları, proje süresince proje personeli öncelikli olarak kullanım hakkına sahiptir. Bu sürede bu makine/teçhizat ile çalışmak isteyen araştırmacılar yürütücüden izin almak zorundadır. Projenin tamamlanmasıyla alınan makine-teçhizat ilgili birimdeki öğretim elemanlarının kullanımına açılır ve projenin yürütüldüğü bölüm laboratuvarının kullanımına sunulur. Başta bölüm öğretim elemanları öncelikli olmak üzere tüm birim elemanlarının kullanımına açılır.
  • Projelerde başka üniversitelerden veya kurumlardan araştırmacı çalıştırılabilir ancak bu araştırmacılara projelerden ödeme yapılamaz. 
  • Bütçe kalemleri arasında aktarma işlemi yapılabilmesi için; yürütücü tarafından ayrıntılı düzenlenmiş gerekçeye göre Komisyon tarafından karar verilebilecektir. Yolluk kaleminden diğer kalemlere aktarma talep edilemeyecektir.
  • Kırtasiye alımları için en fazla 500,00 TL ödenek ayrılabilir. Ancak proje değerlendirilme ölçütlerini sağlayan ve projenin yapılabilirliği için zorunlu olan kırtasiye giderleri için verilecek destek miktarı, proje bazında Komisyon tarafından belirlenecektir. 
  • Kitap alımlarına destek verilmeyecektir. Proje kapsamında ihtiyaç duyulan kitaplar Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’ndan talep edilmelidir.
  • Proje kapsamında zorunlu ve ivedi durumlar haricinde avans verilmeyecektir.
  • Her türlü hizmet alımı (anket, numune hazırlama vb.) fatura karşılığında (firmalardan) gerçekleştirilecektir. Fatura karşılığı olmayan alımlar için ödeme yapılmayacaktır.
  • Münferit araştırma projeleri yolluk giderleri için BAP Komisyonunun belirlediği oranlarda destek verilecektir.
  • Desteklenen projelere ihtiyaç halinde, projenin başarı ile sürdürüldüğünün ara (gelişme) raporlar ile izlenebiliyor olması koşulu ile ek süre ve bütçe sağlanabilir. Ek süre taleplerinin proje bitiş tarihinden en az 1 (bir) ay önce yapılması esastır. Sağlanacak ek süre ve bütçe, yürütücünün gerekçeli talebinin BAP Komisyonu tarafından uygun görülmesi durumunda en fazla % 50 ile sınırlı olup, Komisyon tarafından her yıl belirlenen destek limitlerini aşamaz. Araştırma Altyapı Projeleri için projenin kabulü, proje süresi, ek süre, ilave destek ve projenin dondurulmasında Rektör onayı yeterlidir. 
  • Proje kabulünden sonra talep edilen tüm mal/hizmet vb. alımların proje önerisinde bulunması zorunludur. Yürütücü, projede bulunmayan mal ve hizmetleri, proje için gerekli ve yeterli bütçesi varsa Komisyonda görüşülmek üzere ayrıntılı gerekçe belirtilerek Ek Malzeme Talebi” dilekçesi ile başvuru yapabilir.
  • Yapılan satın alma talepleri BAP Koordinasyon Birimi tarafından değerlendirilerek, uygunsa Harcama Yetkilisinden (Koordinatör) onay alındıktan sonra piyasa fiyat araştırması BAP Koordinasyon Birimi/Satın alma komisyonu tarafından yapılacak ve mal/hizmet alımı yine BAP Koordinasyon Birimi tarafından gerçekleştirilecektir. Yürütücüler tarafından teslim edilen proforma faturalar dışında, BAP Koordinasyon Birimi tarafından farklı firmalardan da piyasa fiyat araştırması yapılabilecektir.

 

 

Revizyon Tarihi: 04.12.2018


  • 04 Aralık, 2018